wielomian
miki: w(x)=23x3 +3x2+133x +2
jak rozłozyc to na cyznniki?
16 lut 20:55
Marcin: Pisz ułamki z dużego U
16 lut 20:55
miki: dobrze, na przyszłość bd pamietać, a mogłbyś mi pomoc?

czy moge to sobie "wymnożyć" przez 3 i czy zapis w(x)=2x
3+9x
2+13x+6 to to samo?
16 lut 20:58
Marcin: | | 1 | |
W(x)= |
| (2x 3+9x 2+13x+6) To będzie to samo  |
| | 3 | |
16 lut 21:03
miki: hmm, w takim razie jak będzie wyglądał rozkład?
16 lut 21:04
miki: rozkładaając biorę pod uwagę tylko to, 2x
3+9x
2+13x+6 tak? na na sam koniec dodaję po znaku
| | 1 | |
równa się |
| przed czynnikami? |
| | 3 | |
16 lut 21:05
Marcin: Podziel np przez (x+1)
16 lut 21:06
Marcin: | | 1 | |
Rozłożysz i |
| zostawisz przed nawiasami |
| | 3 | |
16 lut 21:07
miki: a pytanie zupełnie odbiegające od tematu jeżeli 1 bądź −1 nie są pierwiastkami
2 i −2 rownież nie są a dopiero −3 to czy jest jakis sposób, zeby to zauważyć, czy
posdtawiając do Hornera muszę po kolei sprawdzać liczby?
16 lut 21:10
miki: dzięki za pomoc!
16 lut 21:10
Marcin: Podstaw sobie do wielomianu za x i sprawdź czy będzie równe 0. Nie rozkładaj Hornerem każdego
po kolei.
16 lut 21:11
miki: aaaa, no ok, ale postawiając i tak muszę sprawdzić wszystkie liczby po kolei, tak?
16 lut 21:16
Marcin: No niestety tak
16 lut 21:18
miki: a Marcinie mam jeszcze jedno pytanko!
16 lut 21:34
Marcin: Jeżeli dam radę, to postaram się odpowiedzieć
16 lut 21:35
miki: w jaki sposób mogę zauważyć szybko takie rzeczy jak np x4+5x2−x2−5=(x2−1)(x2+5)
16 lut 21:36
miki: bo oczywiscie mogę do tego dojść dzięki rozkładowi =x2(x2−1)+5(x2−1) jednakże chciałbym
się nauczyć zauważać tego bez takiego rozkładania, czy masz na to jakiś sposób, jakąś radę?
16 lut 21:37
Marcin: Jeżeli masz taki akurat przypadek, to można sobie zobaczyć, że x
4 zapiszesz jako x
2*x*2 i
wstawiasz to do dwóch nawiasów. Później patrzysz na ostatni czynnik, czyli −5 i szukasz
takiego iloczynu który da Ci właśnie tą liczbę.
A żeby takie rzeczy zauważać, to musisz rozwiązać masę przykładów..
16 lut 21:43
Marcin: Sam nie mam takiej wprawy niestety, a chciałbym bardzo.
W tym roku matura?
16 lut 21:43
miki: na szczescie za rok
16 lut 21:57
miki: ale dzięki za pomoc!
16 lut 21:58
Marcin: Tylko nie zapomnij o nauce, bo rok to jeszcze dość dużo czasu, ale wiadomo jak to jest

Pozdrawiam!
16 lut 22:00
miki: pewnie, robie co w mojej mocy!

a Ty juz po maturce?
16 lut 22:07
Marcin: W tym roku mam zamiar się z nią zmierzyć
16 lut 22:08
miki: ooo, to trzymam kciuki!

rozszerzenie leci?
16 lut 22:47
Marcin: leci, leci. Co mi szkodzi spróbować
16 lut 22:48