Sprawdz czy jest to tozsamosc trygonometryczna
pjodr: | | 1 − cosx | | sinx | |
a) |
| = |
| |
| | sinx | | +cosx | |
| | sinx | | 1−cosx | | 2 | |
b) |
| + |
| = |
| |
| | 1−cosx | | sinx | | sinx | |
16 lut 20:53
mietek: to sprawdzaj...
16 lut 20:53
pjodr: Mam problem nie wiem kompletnie jak sie do tego zabrac
16 lut 21:04
PW: c)
Z "jedynki trygonometrycznej"
1−sin
2x=cos
2x,
a więc ułamek po lewej stronie ma postać
Jest to prawda − pod warunkiem, że cosx ≠ 0.
16 lut 21:23
pjodr: a co się dzieje z tą jedynką która która jest na poczatku po lewej stronie
16 lut 21:30
Marcin:
sin2x+cos2x=1
z tego masz tak jak napisał PW
1−sin2x=cos2x
I to po prostu podstawiasz do licznika. Rozumiesz?
16 lut 21:32
pjodr: rozumiem,a moge prosic jeszcze o pomoc w a) ?
16 lut 21:45