rozwiąż układ równań
karol: mogę prosić o pomoc w układzie równań? xy=448 // (x+4)(y−2)=448
Alfa:
y=448\x
xy − 2x + 4y − 8 = 448
448
448 − 2x + 4*
− 8 = 448
x
1792
−2x +
− 8 = 0 /*x (x≠0)
x
−2x2 + 1792 − 8x = 0
−2x2 − 8x + 1792 = 0
dalej już chyba wiesz? (Δ, x1, x2, potem y)
to to akurat wiem tylko że gdy robie to swoim sposobem nie wychodzi mi wynik, który podany
jest w odpowiedziach jednak obliczenia się zgadzaja więc jakbyś mogła spróbować i mi to
wytłumaczyć byłbym zobowiązany
16 lut 20:25
XYZ: Δ=64+14336=14400
√Δ= 120
Zgadza się teraz?
16 lut 20:40
karol: teraz tak wielkie dzięki
16 lut 20:43
pigor: ..., a ja powiem np. tak :
xy=448 i (x+4)(y−2)=448 ⇔ xy=448 i xy−2x+4y−8=xy ⇔ xy=448 i −2x+4y=8 /:2 ⇔
⇔ −x+2y=4 i xy=448 ⇔ x=2y−4 i (2y−4)y=448 /:2 ⇔ (y−2)y= 224 i x=2y−4 ⇔
⇔ (y−2)
y= 14*
16 i x=2*16−4 ⇔
(x,y)=(28,16) − szukane
rozwiązanie .
16 lut 20:45
XYZ: Zakładam, że zapewne się w znakach pomyliłeś. No cóż zdarza się.
16 lut 20:45
pigor: ..., nie pomyślałem o drugim rozwiązaniu,
a jest nim (x,y)= (−32,−14) ; przepraszam.
16 lut 21:04