Wyznacz wzór funkcji kwadratowej o podanych własnościach.
XYZ: Zad. 1 Wyznacz wzór funkcji kwadratowej o podanych własnościach.
a) Zbiorem wartości funkcji jest przedział <3;∞), wykres przechodzi przez punkt P = (−1;5) i
ma oś symetrii o równaniu x = 1,
b) Zbiorem wartości funkcji jest przedział <−4;∞), jednym z mz jest x = 1 i wykres ma oś
symetrii o równaniu x = −1
c) Zbiorem wartości funkcji jest przedział <4;∞), wykres ma oś symetrii o równaniu x = 2 i
przecina oś OY w punkcie o rzędnej 6.
Zad.2 Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f, której wykres:
a) ma z prostą y =1 dokładnie jeden punkt wspólny, a z prostą y = −1 dwa punkty wspólne : o
odciętych 1 i 3,
b) ma z prostą y = 4 dokładnie jeden punkt wspólny, a prostą y = 8−2x przechodzi przez
wierzchołek tej paraboli i jej punkt wspólny z osią OX,
c) ma z prostą y = 8 dokładnie jeden punkt wspólny, a z prostą y = 2x + 6 przechodzi przez
wierzchołek tej paraboli i jej punky wspólny z osią OY
16 lut 20:21
sushi_ gg6397228:
i z czym masz problem ?
16 lut 20:23
XYZ: Nie wiem jak wyznaczyć te wzory. Nie było mnie na lekcjach i jakoś mi to nie idzie. Może ktoś
pomoże?!?
16 lut 20:43
Aga1.: a) q=3 p=1
Postać kanoniczna
y=a(x−p)2+q podstaw i wylicz a wykorzystując P.
16 lut 20:48
XYZ: | | 1 | | 1 | |
to ok a jak dojść do tego wyniku, że f(x)= |
| x2−x+3 |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
16 lut 20:58
Aga1.: a(−1−1)
2+3=5
4a+3=5
| | 1 | | 1 | |
y= |
| (x−1)2+3 zastosuj wzór skróconego mnożenia ,nawias pomnóż przez |
| i wykonaj |
| | 2 | | 2 | |
redukcję wyrazów podobnych.
16 lut 21:01