ROZWIĄŻ DZIAŁANIE :
ania1312:
16 lut 20:20
sushi_ gg6397228:
i w czym masz problem?
16 lut 20:21
J:
1)Założenia
2) Wspólny mianownik
16 lut 20:22
16 lut 20:22
ania1312: w ogóle tego nie rozumiem

Proszę o pomoc .
16 lut 20:22
ania1312: czy mógłby ktoś mi to rozwiązać? Proszę
16 lut 20:25
J: | x(x+4) − (x−3)(2x+1) | |
| = |
| (x−3)(x+4) | |
16 lut 20:25
ania1312: dziękuję bardzo
16 lut 20:29
XYZ: | x | | 2x+1 | | x(x−3)−(x+4)(2x+1) | |
| − |
| = |
| = |
| x−3 | | x+4 | | (x−3)(x+4) | |
| | x2−3x−2x2+x+8x+4 | | −x2+6x+4 | |
|
| = |
| |
| | x2+4x−3x−12 | | x2+x−12 | |
Sprawdź w odpowiedziach bo mogłem się gdzieś pomylić i powiedz czy się zgadza jeśli nie to
poszukam błędu.
16 lut 20:33
XYZ: I już się kapnąłem zamiast x(x−3) powinno być x(x+4) a resztę sobie wylicz.
16 lut 20:34