ostrosłup z rombem w podstawie
bkc: Podstawą ostrosłupa jest romb o boku 20 cm, a pole jest równe 320 cm2. Punkt przecięcia się
przekątnych tego rombu jest spodkiem wysokości ostrosłupa. Wiedząc, że objętość ostrosłupa
wynosi 1600 cm3, oblicz jego pole powierzchni bocznej.
Bardzo proszę o rysunek.
16 lut 20:06
16 lut 20:07
bkc: Chodziło mi o rysunek, który zawierałby zaznaczoną wys. w rombie i wysokość ściany bocznej, bo
takie wysokości pojawiają się w rozwiązaniu, ale nie umiem zaznaczyć tego na rysunku tak, żeby
można było wszystko wyliczyć
16 lut 20:16
Alfa:
16 lut 20:20
bkc: Ja właśnie tak to widzę i nie wiem jaki to ma związek z zadaniem. Tzn w rozwiązaniu pojawia się
połowa wys.podstawy2+H2=hsciany2
16 lut 20:24
bkc: Wie ktoś jak rozwiązać?
16 lut 21:22
Alfa:

| | 1 | |
wg mnie to będzie raczej x = |
| a |
| | 2 | |
16 lut 21:32
bkc: Wtedy nie zgadza się odpowiedź..( chyba, że ja coś źle liczę, wychodzi mi hs=5√13 )
Wg odpowiedzi ma być:
hp = 16 cm
H = 15 cm (te 2 mi się zgadzają)
hS = 17 cm
Pb = 680 cm
16 lut 21:50
Alfa: wg mnie dobrze policzyłeś hs
ja nie widzę błędu w tych obliczeniach, może ktoś inny spojrzy "świeżym okiem" i dostrzeże,
gdzie jest błąd.
16 lut 22:01
bkc: Ok. Dziękuję
16 lut 22:05
Mila:

a=20 cm
P
rombu=320 cm
2
V
o=1600cm
3
4800=320H
H=15 cm
P
rombu=a*h
320=20*h
h=16cm wysokość rombu
W Δ SOE:
spodek wysokości hb jest w punkcie styczności okręgu z bokiem rombu
h
b2=r
2+H
2
h
b2=8
2+15
2
h
b2=64+225
h
b=17cm
P
b=2*20*17=680 cm
2
17 lut 17:24