@
qu: Oblicz miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy w ostrosłupie prawidłowym
trójkątnym, w którym ściana boczna tworzy z podstawą kąt 60 stopni
odp ok 41 stopni
mi niestety wychodzi 39 stopni
16 lut 20:04
dero2005:
h
= tg 60o = √3
1
hp
3
1
h =
√3hp
3
h
1
√3hp
3
√3
tgα =
=
=
2
hp
3
2
hp
3
2
α ≈ 40o53'
16 lut 20:21
qu: dobrze ?
16 lut 20:24
pigor: ..., niech x=? − szukana miara kąta,
H,h − dł. wysokości ostrosłupa i podstawy odpowiednio,
to z warunków zadania masz np. takie równanie
23htgx= 13htg60o ⇔ 2tgx= √3 ⇔ tgx=12√3 ⇒
⇒ tgx ≈ 0,8660, stąd i z tablic ⇒ x ≈ 41o i tyle . ...