rozwiąż układ równań
karol: mogę prosić o pomoc w układzie równań? xy=448 // (x+4)(y−2)=448
16 lut 19:58
sushi_ gg6397228:
wyznacz "x" lub "y" z pierwszego i podstaw do drugiego
16 lut 20:00
Alfa:
xy − 2x + 4y − 8 = 448
| | 448 | |
448 − 2x + 4* |
| − 8 = 448 |
| | x | |
| | 1792 | |
−2x + |
| − 8 = 0 /*x (x≠0) |
| | x | |
−2x
2 + 1792 − 8x = 0
−2x
2 − 8x + 1792 = 0
dalej już chyba wiesz? (Δ, x
1, x
2, potem y)
16 lut 20:03
karol: to to akurat wiem tylko że gdy robie to swoim sposobem nie wychodzi mi wynik, który podany jest
w odpowiedziach jednak obliczenia się zgadzaja więc jakbyś mógł spróbować i mi to wytłumaczyć
byłbym zobowiązany
16 lut 20:14