@
qu: Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami równoramiennymi o podstawie 8 i
ramionach 12. Oblicz miarę kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa
16 lut 19:55
qu: pomoże ktoś ?
16 lut 20:27
dero2005:

a = 8
l = 12
h
s =
√l2 − (a2)2 =
a*h
s = n*l
n =
a
2 = 2n
2 − 2n
2cosα
cosα =
16 lut 20:29
qu: nie rozumiem za bardzo
można prościej ?
16 lut 21:27
dero2005:
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√122 − 42 = 8
√2 tw Pitagorasa
pole ściany bocznej
wzór cosinusów
a
2 = 2n
2 − 2n
2cosα
16 lut 21:39
qu: obliczyłeś pole trójkąta na dwa sposoby tak ?
16 lut 22:22
dero2005:
tak
18 lut 17:00