Oblicz korzystając z twierdzenia cosinusów
zuza18: Korzystając z twierdzenia cosinusów oblicz obwód trójkąta ABC wiedząc że kątABC = 120 stopni, a
bok AB jest o 4 cm dłuższy od boku AC oraz bok BC ma 6cm .
Z góry dzięki
16 lut 19:47
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony?
16 lut 19:58
komik: cos120=−sin30=−1/2 z wzorów redukcyjnych
potem rozwiązujesz równanie:
x2=(x+4)2+62−2*(x+4)*6*cos120
16 lut 19:58
Alfa: wg mnie treść zad. jest błędna, bo najdłuższy bok musi leżeć naprzeciw największego kąta. A
tutaj tak nie jest.
16 lut 20:17