Ponizsze liczby zespolone sprowadzic do postaci trygonometrycznej:
Yaromir:
a.) 2+2i=
b.)
√3−i=
c.) −2i=
25 paź 21:26
AS: Dla liczby zespolonej z = a + b*i postać trygonometryczna
ma postać r*(cosφ + i*sinφ ) gdzie
r = √a2 + b2 cosφ = a/r sinφ = b/r
np. dla z = 3 + 4*i mamy a = 3 , b = 4
r = √32 + 42 = 5 ,
cosφ = 3/5 ⇒ φ = 53o8'
sinφ = 4/5
Postać trygonometryczna ma postać
z = 5*(cos(53o8') + i*sin(53o8'))
Według tego wzorca proszę liczyć swoje przykłady.
26 paź 10:35
Yaromir: dzienks
26 paź 23:25