fynkcja liniowa, dwa zadania
Prikos: 1) wyznacz wszystkie liczby b, dla ktorych funkcja liniowa f(x) =(lbl−3)x+2b−8 jest rosnaca i
jednoczesnie wykres funkcji f przecina os OY ponizej punktu P(0,2)
2) dane sa funkcje liniowe f(x)=1/2ax−b oraz g(x)=−1/2bx−a, gdzie a=−b
a) wykresy obu funkcji przecinaja os OX w tym samym punkcie A. wyznacz odcieta punktu A
b) wiedzac dodatkowo, ze wspolczynnik kierunkowy funkcji f jest o 1 wiekszy od a funkcji g,
wyznacz wzory f i g.
16 lut 19:09
Bizon:
1)
|b|−3>0 ⋀ 2b−8<2
b<−3 ∨ b>3 ⋀ b<5
b∊(−∞,−3)⋁(3, 5)
16 lut 19:32