Zestaw powtórzeniowy , funkcje liniowe
Groszeq: 1.wyznacz wzór funkcji liniowej f. jeżeli:
a) f(3) = 1 , a miejscem zerowym funkcji f jest liczba 1,
b)funkcja f przyjmuje wartości dodatnie i f (3
√3 ) = 7
2 . Wyznacz wartości parametru m. dla których prosta AB jest wykresem funkcji malejącej.
b) A(5,2|m|), B (7,6)
Próbuje i próbuje a ciągle coś nie wychodzi , Proszę o pomoc
16 lut 19:09
J: f(x) = ax + b
f(3) = 1 , czyli 1 = a*3 + b
f(0) = 1, czyli 1 = a*0 + b , z układu wylicz a i b
16 lut 19:12
J: Sorry ... w drugim równaniu ma być: f(1) = 0 czyli 0 = a*1 + b
16 lut 19:15
Groszeq: to wychodzi ze a =0 , b = 1 ?
16 lut 19:17
Eta:
2/ AB: y=ax+b −−f(x) malejąca to a<0
| | 6−2|m| | |
aAB= |
| <0⇒ ..... |m|>2 ⇒ m ∊......... |
| | 7−5 | |
16 lut 19:22
Eta:
1a) y=ax+b i f(1)=0 i f(3)=1
to: a+b=0 /*(−1)
3a+b=1
−a−b=0
3a+b=1
−−−−−−−−−−−−−
2a=1 ⇒ a=..... i b=....
y= ax+b= ....
dokończ
16 lut 19:26
J: 3a + b =1
a + b = 0
| | 1 | | 1 | |
2a = 1 ⇔ a = |
| i b = −a ,czyli b = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 lut 19:28
J: Zad1 b) funkcja stała f(x) = 7
16 lut 19:29
Groszeq: o dziękuję , pierwsze zrozumiałem i wyszło.
ale drugie moge prosić jaśniej ?
16 lut 19:38
J: W drugim chodzi o to, że współczynnik kierunkowy musi być ujemny.
16 lut 19:43
Groszeq: okey mam , dziękuje
16 lut 19:44