Bardzo proszę o pomoc.. Wykonać działania na liczbach zespolonych....
Yaromir: | | 2+i | |
a.) ( |
| )(5−2i)+(8−i)(2+3i)= |
| | 3+i | |
b.) (4+i)(1−i)(3+2i)=
25 paź 21:24
AS:
a) Wyliczam kawałkami
I
| 2 + i | | (2 + i)*(3 − i) | | 6 − 2i + 3i − i2 | |
| = |
| = |
| = |
| 3 + i | | (3 + i)*(3 − i) | | 32 − i2 | |
II
| 7 + i | | 35 − 14i + 5i − 2i2 | | 37 − 9i | |
| *(5 − 2i) = |
| = |
| = 3.7 − 0.9i |
| 10 | | 10 | | 10 | |
III
(8 − i)*(2 + 3i) = 16 + 24i − 2i − 3i
2 = 19 + 22i
IV
3.7 − 0.9i + 19 + 23i =
22.7 + 22.1i
26 paź 10:54
AS: Poprawka
W ostatnim wierszu
3.7 − 0.9i + 19 + 22i = 22.7 + 21.1i
26 paź 11:13
AS: Podaję wyniki dla b),c) i d)
b) 21 + i
c) 0.25i
d) 0.04 − 1.28i
26 paź 11:48
AS: Podaję wyniki dla b),c) i d)
b) 21 + i
c) 0.25i
d) 0.04 − 1.28i
26 paź 11:48
Yaromir: dziekuje bardzo za pomoc
26 paź 23:25