matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania i nierównosći liniowe z parametrem
Marko:
1
Rozwiąż równanie
(x+2k)−x=2(x−k)+2
3
a) gdy niewiadomą jest x b) gdy niewiadomą jest k
16 lut 18:28
5-latek:
1
2
a)
x+
k−x=2x−2k+2
3
3
1
2
x−x−2x= −
k−2k+2
3
3
2
2
−2
x−= −2
k+2 wyznacz x
3
3
b)Tak samo tylko ze niewiadoma to k
16 lut 18:46