Prawdopodobieństwo
Kamix: Brak sił do tego prawdopodobieństwa −,−
Z zbioru {1,2,...,9} wylosowano bez zwracania trzy razy po jednej cyfrze i zapisano je obok w
kolejności losowania, tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, że
otrzymana liczba jest mniejsza od liczby 666.
Przedstawiam swój tok myślenia:
Losujemy bez zwracania, więc moc zbioru Ω wynosi:
9*8*7=504
A−wylosowana liczba jest mniejsza niż 666:
Moc zbioru A wynosi:
6*5*3=90
6−Ponieważ mamy sześć możliwości losowania (możemy wylosować 1,2,3,4,5,6) [cyfra setek]
5−Ponieważ możemy wylosować 1,2,3,4,5,6, ale cyfra nie może się powtarzać, więc zostaje 5
możliwości. [cyfra dziesiątek]
3−Ponieważ możemy wylosować 1,2,3,4,5 i dwie są już zarezerwowane dla cyfry setek i dziesiątek,
a powtarzać się nie mogą. [cyfra jedności]
| | 90 | |
P(A)= |
| ≈0,18 (wynik w odpowiedziach jest zupełnie inny). |
| | 504 | |
Bardzo proszę o pomoc
16 lut 17:30
sushi_ gg6397228:
zadanie trzeba rozbic na dwie czesci−−> do 599 ze wzorów a potem na piechote od 600 do 666
16 lut 17:33
Kamix: Sushi, nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, jakie wzory masz na myśli? Potrafisz mi powiedzieć
co w moim toku rozumowania jest nie tak?
16 lut 17:34
Kamix: Wydaje mi się, że moc zbioru Ω wyznaczyłem dobrze, bo podpunkt b) do tego zadania, wyszedł mi
zgodnie z odpowiedziami... Czyli tylko tutaj problem jest w wyznaczeniu zbioru A. A nie bardzo
wiem, dlaczego wychodzi mi źle...
16 lut 17:38
52:
a jaka jest odpowiedź ?
16 lut 17:40
Kamix: Niestety, 52, Twój wynik jest błędny i to znacznie... Prawidłowy wynik wynosi 0,625.
16 lut 17:45
Mila:
Mniejsze liczby od 666:
Najpierw z cyfrą setek : 1,2,3,4,5
(1, x,x) , (2,xx), (3xx),(4xx) (5xx)
czyli
5*8*7=280
Teraz liczby z cyfrą setek 6
(6,xx)
cyfra dziesiątek ze zbioru:{1,2,3,4,5}, cyfra jedności :ze zbioru {1,2,3,4,5,7,8,9} i różna od
cyfry dziesiątek
5*7=35
280+35=315
Teraz zgadza się?
16 lut 17:49
52: zróbmy tak
mniejszych od 600
mniejszych od 60
mniejszych od 6
| 280 | | 32 | | 3 | | 315 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| 504 | | 504 | | 504 | | 504 | |
Zadanie banalne a dałem się wciągnąć maliny jak nie rozumiesz skąd wyniki to pisz
16 lut 17:54
Kamix: Tak Pani Milo, zgadza się wszystko, tylko nadal nie rozumiem, dlaczego moje rozumowanie było
błędne...
16 lut 17:54
Kamix: Aa już wiem czemu mój pomysł zły, po prostu za bardzo wszystko uogólniłem...
16 lut 17:57
Mila:
Cyfrą dziesiątek może byc jeszcze 7,8,9 jeśli cyfra setek mniejsza od 6, Ty te możliwości
pominąłeś.
16 lut 18:14
jerey: widze ze zbiorek A.Cewe

pozdrawiam
16 lut 18:22
Kamix: Tak jest ; D Oba (zielony i niebieski) służą nam jako obowiązkowe na fakultecie z rozszerzonej
matematyki ; )
16 lut 20:09
mietek: brak myślenia kończy się tak jak widać ...
16 lut 20:29
Kamix: Obiecuje mietek, ze jak popracujesz nad sklania zdania, a mysli swoje bedziesz formulowal w
nieco bardziej finezyjny sposob, zaczne brac Twoje uwagi do serca, a teraz do spania, bo mozg
Twoj odczuwa pewne zmeczenie
16 lut 22:00