Ile wyrazów dodatnich ma ciąg a_n określony wzorem a_n =n(5-n) dla n≥1??
tomek: Ile wyrazów dodatnich ma ciąg a
n określony wzorem a
n =n(5−n) dla n≥1

Proszę o pomoc
16 lut 17:26
sushi_ gg6397228:
umiesz narysowac parabolę?
16 lut 17:33
tomek: nie
16 lut 17:34
sushi_ gg6397228:
to liczysz na piechote
a1=...
a2=...
a3=...
i jak coś zauważysz, to mozesz przestać liczyć i podać odpowiedz
16 lut 17:36
tomek: 4
16 lut 17:41
J: Tak.
16 lut 17:47
5-latek: Przeciez ciagi sa po funkcji kwadratowej to jakim cudem nie umiesz rysowac paraboli
16 lut 17:48
tomek: takie braki hehe
16 lut 17:49
J: Bo tu jest "n", a nie "x"
16 lut 17:50
Marcin: tomek. Matura w tym rooku?
16 lut 17:50
5-latek: J Wlasnie na to zwracal kiedys uwage kolega
fx ze zmiana oznaczen i uczen glupieje
16 lut 17:55
fx: To jest klasyczny przykład tego. Bo uczeń uczy się, że funkcja to ma y i jakiś związek x, a gdy
dostanie to moje φ i ω to już nic nie wie. Otóż należy przede wszystkim starać się aby uczeń
pojął sens matematyczny a nie tylko schemat oznaczeń. Gdyby tak nauczyciele czasem wykazali
nieco fantazji i zamiast f(x) napisali f(♣) = ♣2 + b♣ + c to pewnie uczniowie by zauważyli,
że nie o sam x i y tutaj chodzi. Niestety opór jest spory, nawet na tym forum...
24 lut 14:56