wyrazenia nieoznaczone
Alois~: wyrazenia nieoznaczone, obliczanie granic :
| | ax−tgax | | a2 | | a3 | |
1) lim x→0 |
| mi wyszło |
| a w odpowiedzi jest |
| |
| | bx−tgbx | | b2 | | b3 | |
błąd mój czy ksiązki ?
| | x2 sin 1x | |
2) |
| tu nie mogę się doliczyć proszę o podpowiedzi  |
| | 2x−1 | |
16 lut 17:08
Alois~: zapomniałam w 2) x →+∞
16 lut 17:09
Krzysiek: 1.wolfram mówi,że odpowiedź (a/b)3 jest dobra.
2)podziel licznik i mianownik przez 'x' i skorzystaj z granicy: sint/t→1 dla t→0
16 lut 17:14
16 lut 17:15
pigor: ..., np. tak :
| | x2sin1x | | xsin1x | |
2) limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = |
| | 2x−1 | | 2−1x | |
| | sin1x | |
= limx→+∞ |
| = |
| | 1x (2−1x) | |
| | sin1x | | 1 | | 1 | |
= limx→+∞ |
| * |
| = 1* |
| = 12 .  |
| | 1x | | 2−1x | | 2−0 | |
16 lut 17:21
Alois~: sint/t→1 dla t→0 ten wzór ciągle o nim zapominam
dziękuje bardzo wszystkim
tu mam też problem
| | 1 | |
1) lim x→+∞ (x−x2 ln(1+ |
| ) ) ( jak się nie zabiorę to kosmos wychodzi ..) |
| | x | |
| | 1 | | x2 − tg2x | |
2) lim x→0 ( |
| − ctg2 x ) = lim x→0 |
| = .. |
| | x2 | | | |
licząc według L' Hospitala z [0/0] też nie mogę się doliczyć
16 lut 18:32
Krzysiek: | | 1−[ln(1+1/x)]/1/x | | 1−1 | |
1)x(1−xln(1+1/x))= |
| =[ |
| ] |
| | 1/x | | 0 | |
żeby łatwiej liczyć podstawienie t=1/x
| 1−[ln(1+1/x)]/1/x | | 1−ln(1+t)/t | |
| = |
| |
| 1/x | | t | |
2)1/x
2−ctg
2x=(1−x
2ctg
2x)/x
2
i można zamienić ctg na tg
do policzenia tych granic można skorzystać z rozwinięcia funkcji w szereg Taylora
16 lut 19:04
Alois~: dzięki! zaraz się za to biorę
16 lut 21:40