długość odcinka AB
karolinaS: Dane są punkty A=(−3,2) i B(3,−4). Odcinek AB ma długość:
a)12 b)6√2 c)6 b)3√2
Ogólnie znam wzór na długość odcinka i obliczam ale cały czas mi nie wychodzi

proszę o pomoc
16 lut 17:06
bezendu:
To pokaż jak liczysz.
16 lut 17:07
5-latek: To Karolino pokaz jak liczysz
16 lut 17:07
Eta:
|AB|= √62+(−6)2= √2*36=.....
16 lut 17:08
karolinaS: pierwiastek z (xb − xa)2 + (yb −ya)2 i wychodzi mi pierwiastek z 40, korzystając ze wzorów
skróconego mnożenia, pewnie gdzieś robie błąd, ale nie mam pojęcia gdzie..
16 lut 17:09
Eta:

|AB|=6
√2
16 lut 17:10
karolinaS: skąd się wzięły te 6?
16 lut 17:10
Eta:
|AB|= √(3−(−3))2+(−4−2)=√(3+3)2+(−6)2 =....
16 lut 17:13
karolinaS: czyli niepotrzebnie wzory skróconego mnożenia używałam?
no nic, dzięki wielkie
16 lut 17:13
Marcin: Lepiej korzystaj ze wzorów, przyda się
16 lut 17:15
5-latek: W tym wypadku nie musi z nich korzystac
16 lut 17:15
Marcin: Chodzi mi o wzór na długość odcinka. Lepiej się do niego przyzwyczaić.
16 lut 17:17
5-latek: Tu masz racje
16 lut 17:18
Marcin: A dziękuję za przyznanie mi racji
16 lut 17:23