Okrąg
czopo: Napisz równanie okręgu o promieniu √5, jeśli punkty A i B należą do tego okręgu.
A(0,4)
B(−1,1)
16 lut 16:59
5-latek: Jesli punkt nalezy do okregu to oznacza ze spelnia jego rownanie
rownanie okregu jest takie (x−x0)2+y−y0)2=r2
16 lut 17:02
czopo: to współrzędnie A i B to są odpowiednio x i y i mam zrobić układ równan ?
16 lut 17:07
Mila:
(x−a)2+(y−b)2=5 − równanie okręgu o promieniu r=p{5) i Srodku S=(a,b)
Z układu masz wyaznaczyć a i b:
(0−a)2+(4−b)2=5
(−1−a)2+(1−b)2=5
16 lut 17:12
czopo: O to mi chodziło właśnie

Dzięki
16 lut 22:29
Mila:
16 lut 23:49