matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdzenie rownania z trygonometrii
piter:
1+2cos6x=0
1
cos6x=−
2
π
cos6x=−cos
3
2π
2π
6x=
+2kπ lub 6x=−
+2kπ
3
3
π
kπ
π
kπ
x=
+
lub x=−
+
9
3
9
3
16 lut 16:37
Bogdan:
π
π
Dobrze. Bardziej elegancki jest zapis x =
+ k*
.
9
3
k zapisuję przed długością okresu, a więc np. k*2π a nie 2kπ. Liczbowo to jest to samo,
π
ale w zapisie k*2π, k*
, itp. widać liczbę całkowitą nie zaplataną w zapis długości
3
okresu.
16 lut 16:53
piter:
Ok, dzieki
16 lut 17:10