jerey: wiedząc ze x+y=3 i x3+y3=9 obliczyc x2y2
16 lut 16:18
sushi_ gg6397228:
x+y= 3 −−> podnies obustronnie do kwadratu
x3+y3=.... rozpisz ze wzoru skroconego mnozenia
16 lut 16:21
5-latek: Tak mysle ze moze trzeba bedzie wykorzystac wzor a3+b3= (a+b)3−3a2b−3ab2
16 lut 16:24
Cash18: x3+y3=(x+y)(x2−xy+y2)
3(x2−xy+y2)=9 /:3
(x2−xy+y2)=3
3−x=y
Wstawiasz tylko do układu
16 lut 16:25
Trivial:
Ze wzoru (x+y)3 = x3+y3 + 3xy(x+y) obliczysz xy. Potem wystarczy podnieść do kwadratu.
16 lut 16:25
jerey: dzieki
16 lut 16:29