ciągi
xoxx: Dla jakich wartości parametru k ciąg (an) jest malejący?
an=k2+1k *n
16 lut 15:57
Bizon:
kolejne wyrazy ciągu układają się na prostej y=ax
| | k2+1 | |
Ciąg jest malejący dla |
| <0 ⇒ k<0 |
| | k | |
16 lut 16:03
xoxx: Dlaczego k < 0 ?
k2+1 k < 0 |*k
k
2+1 <0
k
2 < −1

?
16 lut 16:07
Bizon:
... przyjrzyj się bzdurze, którą napisałeś −
16 lut 16:12
xoxx: (k2+1)k < 0
k∊∅ ∨ k<0 => k<0?
16 lut 16:19
xoxx: (k2+1)k < 0
k∊∅ ∨ k<0 => k<0?
16 lut 16:19
Bizon:
k<0
16 lut 16:27
xoxx: dziekuje
16 lut 16:30
Bizon:
Możesz to oczywiście policzyć i tak
| | k2+1 | | k2+1 | | k2+1 | | k2+1 | | k2+1 | | k2+1 | |
an+1−an=(n+1) |
| −n |
| =n |
| + |
| −n |
| = |
| |
| | k | | k | | k | | k | | k | | k | |
... i dalej identycznie
| | an+1 | |
Jeśli uprzeć się to można i tak |
| <1 ... i tak dalej −  |
| | an | |
16 lut 16:43