prosta
kamcztka: Proszę o podanie wzoru na odległośc punktu od prostej wykorzystując postać kierunkową prostej
16 lut 15:57
5-latek: A po co . Przeciez nie jest trudno przeksztalcic postac kierunkowa na ogolna
16 lut 16:12
kamcztka: nie chodzi o przekszatałcenie tylko ...nauczyciel matematyki zadał takie zadanie i...
17 lut 17:49
pigor: ...., a nie chodzi czasem o to

niech
y=ax+b − dana prosta i
P=(xo,yo) nie leżący na niej,
to odległość punktu (x
o,y
o) od tej prostej ma postać :
| | |axo−yo+b| | | |axo−yo+b| | |
d= |
| , czyli d= |
| − szukany wzór  |
| | a2+(−1)2 | | a2+1 | |
17 lut 18:15
daras: TO JEST W KAŻDYCH TABLICACH
17 lut 18:16
Marcin: daras nie widziałem w tablicach wzoru na odległość punktu od prostej wykorzystując postać
kierunkową
17 lut 18:18
kamcztka: pigor : dzięki
17 lut 18:32
daras: Marcin ja mam takie tablice
19 lut 03:04