koło opisane na trójkącie
misqowiec: pole trójkąta prostokątnego o kącie alfa wynosi S. oblicz pole koła opisanego
16 lut 15:53
sushi_ gg6397228:
zrób sobie rysunek
16 lut 16:17
misqowiec: zrobiłem, i rozumię że to trzeba z tryogonometri. tylko coś źle robię.... s=ab/2 a promień koła
to połowa c jeśli dobrze pamiętam w przypadku koła opisanego.
16 lut 16:22
sushi_ gg6397228:
policz cosinus kąta
oraz c= 2R
16 lut 16:24
misqowiec: nie wiem co chrzanię ale ciągle mi czegoś brakuje...
16 lut 17:07
Bogdan:

S = 2R
2sinα sin(90
o−α) sin90
o ⇒ S = 2R
2sin cosα ⇒ S = R
2sin2α ⇒ R
2 = ...
16 lut 17:16
Eta:

c=2R , b=2R*cosα, a= 2R*sinα
| | 1 | |
S= |
| *a*b= R2*2sinα*cosα= R2*sin(2α) ⇒ R2=.... |
| | 2 | |
P
k= ........
16 lut 17:25
Mila:
S=R*b*sinα
b=2Rcosα
S=R*2Rsinα*cosα
S=R
2sin2α
16 lut 17:27