kombinatoryka - sprawdzenie zadania
Dawid: Na ile sposobów można wybrać podgrupę składającą się z trzech dziewcząt i dwóch chłopców z
grupy zawierającej pięć dziewcząt i pięciu chłopców
wynik 100
Jeśli jest źle to prosiłbym o pomoc w tym, gdzie popełniłem błąd
16 lut 15:49
Bogdan:
bez silni:
| | | | 5*4*3 | | 5*4 | |
* | = |
| * |
| = |
| | | 1*2*3 | | 1*2 | |
16 lut 15:52
Dawid: A czy w zadaniu w którym mam ustalić na ile sposobów można ustawić 10 książek wystarczy
skorzystać z permutacji ?
ja rozwiązałem to tak, że
P = 10 ! = 3628800
17 lut 13:00
zawodus: Jeśli uwzględniasz początek i koniec układania (zapewne tak) i rozróżniasz książki to tak.
17 lut 13:01
wredulus_pospolitus:
pod warunkiem że nie są to jednakowe książki (czyli książki mają być rozróżnialne)
17 lut 13:02
Dawid: Czy zadanie o treści mniej więcej takiej: Ile tablic rejestracyjnych można wykonać mając do
dyspozycji dwa pola zawierające cyfry i trzy pola zawierające litery(ilość dostępnych liter
wynosi 24)
czy to będzie jakoś analogicznie do pierwszego zadania które napisałem na samej górze ?
| | | | | |
domyślam się że z literami to będzie | , a z cyframi to | |
| | | |
18 lut 17:20