trójkąt różnoboczny?
misqowiec: dane są wierzchołki trójkąta a=(2,1),b−(3,0) i c=(5,2). Napisz równanie wysokości opuszczonej z
wierzchołka c. I tu moje pytanko bo z obliczeń wychodzi że (jeśli się nie pomyliłem) to jest
to trójkąt różnoboczny i teraz pytanko bo wysokość w takim wypadku nie opada na połowę odcina
AB? Jak by to roztrzaskać?narazie wyliczyłem długości wszystkich boków i się zatrzynałem
16 lut 15:19
misqowiec: Bo rozumiem że mam wyznaczyć równanie prostej która przechodzi przez punkt c i załóżmy punkt d
który leży pomiędzy A i B
16 lut 15:21
misqowiec: pomoże ktos?
16 lut 15:52
5-latek:

A=(2,1) B=(3,0) C=(5,2)
1.Wyznaczycayc wspolczynnik kierunkowy prostej AB
Napisac rownanie prostej prostopadlej do AB i przechodzacej przez punkt C (jest to rownanie
wysokosci )
A dlaczego to sobie poczytaj co to jest wysokosc w trojkacie .
16 lut 16:45
bezendu:
5−latek źle zaznaczony punkt A oraz C.
16 lut 16:49
5-latek: Bardzo CI dziekuje ze poprawiles

Widzisz ja juz jestem stary i nie dowidzam
16 lut 16:52
bezendu: ''Mylić się jest rzeczą ludzką''.
16 lut 16:53
misqowiec: dzięki, jeszcze jakby ktoś pdrzucił wynik końcowy dla potwierdzenia bo jak wiadomo dodawanie i
odejmowanie jest najtrudniejsze w matematyce

mi tak prosta wyszła y=x−3?
16 lut 17:02
Bogdan:

Odpowiedź widać na rysunku: y = x − 3 (czerwona linia)
16 lut 17:07
misqowiec: dzięki
16 lut 17:32