a
pe.el: | | 2 | | 1 | |
rozwiąż równanie : a) |
| =1 b) |
| =5 |
| | |x|−1 | | 2|x−3|+1 | |
16 lut 15:19
pe.el: a) 2=|x|−1
x=3 lub x=−3 dobrze ? i jak b) zrobić?
16 lut 15:21
Uczę się: 2x−2=(x−1)
2
2x−2=x
2−2x+1
−x
2+4x−3=0
Δ=4
√Δ=2
x
1=3
x
2=1
mi tak wyszło w pierwszym
16 lut 15:29
niepewny.: Pierwsze dobrze, a w drugim jak na moje brak rozwiązań.
16 lut 15:30
pe.el: to w koncu w a) jaki ma wyjść wynik
16 lut 15:37
Bogdan:
| | 2 | |
a) |
| = 1 /*(|x| − 1) i |x| ≠ 1 |
| | |x| − 1 | |
2 = |x| − 1 ⇒ |x| = 3 ⇒ x = −3 lub x = 3
16 lut 15:39
Marcin: −3 i 3 ma wyjść.
16 lut 15:40
Marcin: Najłatwiej byłoby przez proporcję

Witaj Bogdanie
16 lut 15:41
pe.el: dzieki
16 lut 15:42
Bogdan:
Witam
16 lut 15:42
Lala: po pierwsze dziedzina |x|−1≠0 czyli x∊R\{1;−1}
rozbijamy na przypadki
1) x∊(−
∞;0)
2=−x−1
x=−3 ∊D
2) x∊<0;+
∞)
2=x−1
x=3 ∊ D
16 lut 15:44