Logarytmy
efi: Wyznacz dziedzinę funkcji:
| | 3 | |
1) f(x) = |
| |
| | √logx(2−x−x2)−1 | |
| | 3 | |
2) f(x) = |
| |
| | logx10+2log10x10−3log100x10 | |
16 lut 14:46
J: Ad1)
x>0 i x≠1
2−x−x2 > 0
logx(2−x−x2) − 1 > 0
16 lut 14:49
Cash18: 1)
logx(2−x−x2)−1 >0
x>0
x≠1
−x2−x+2>0
Δ=1+8=9
x1= 1 x2= −2
wykres jest skierowany ramionami w dół więc x=(−2,1)
wracając do 1 warunku
logx(−x2−x+2)>1 logxX=1
−x2−x+2>x
−x2−2x+2>0
Δ=4+8=12
itd. myślę że sobie poradzisz
Pamiętaj że warunki łączy znak "i"
16 lut 14:52
Cash18: 2)
x>0 x≠1
10x>0 10x≠1
100x>0 100x≠1
logx10+2log10x10−3log100x10≠0
logx10+log10x100−log100x1000=logx10*10/logx10=logx10≠0
x≠0
16 lut 14:58
Cash18: Co do drugiego nie jestem pewien
16 lut 14:59
efi: no tak, te podstawowe założenia zrobić potrafię, problem pojawia się w momencie, gdy mam
logx(2−x−x2) > logxX
podstawa logarytmu może należeć do przedziału (0,1) lub (1.∞) , wtedy nierówność może zmienić
znak, lub nie..
co wtedy ? mam rozpatrzeć 2 przypadki ? wtedy wychodzą mi dziwne rzeczy, jak mam to później
odniść do warunków ?
16 lut 15:00
Cash18: No tak zapomniałem o tym... wydaje mi się że dwa przypadki powinny rozwiązać sprawę.
16 lut 15:02
efi: Hmm, w takim razie dziękuję za pomoc
16 lut 15:04