trójkąt, wysokość
Test: Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A(0,1), B(4,0) C(2,3). Wysokość trójkąta poprowadzona z
wierzchołka A zawarta jest w prostej o równaniu ?
25 paź 20:15
Eta:
a
BC −−− współczynnik kierunkowy prostej BC
| | yC− yB | | 3−0 | | 3 | |
aBC= |
| = |
| = − |
|
|
| | xC − xB | | 2−4 | | 2 | |
wysokość zawiera się w prostej prostopadłej do prostej BC i przechodzi przez A
| | 1 | | 2 | |
to współczynnik a1 = − |
| = |
|
|
| | a | | 3 | |
zatem:
h: y −1 =
23*( x −0)
h: y =
23x +1
26 paź 01:26