.
Lala: | | 2x−2−x | |
czy mógłby mi ktoś pomóc wyznaczyć dziedzinę tej funkcji −−> f(x)= |
| . |
| | 2x+2−x | |
dół musi być różny od zera , i tu pojawia się problem bo 2
x≠−2
−x
16 lut 14:23
matyk: z czym problem?
16 lut 14:25
Lala: nw jak to dalej pociągnąć, opuściłabym te dwójki dzięki różnowartościowości funkcji i jej
monotoniczności , ale mam inne podstawy , nw podnieść to do kwadratu?
16 lut 14:26
Cash18: R / 0 bo wtedy w mianowniku byłoby 0
16 lut 14:26
16 lut 14:27
J: Nie byłoby w mianowniku 0, bo 1 + 1 = 2 ≠ 0
16 lut 14:28
matyk: Cash naucz się podstawiać
16 lut 14:28
Lala: dobra spróbuje tym sposobem
16 lut 14:28
5-latek: | | 1 | |
Pewwnie z tego ze a−x= |
| |
| | ax | |
16 lut 14:28
Lala: nie popełniłam gdzieś błędu?
a
2+1≠0
(a+1)(a+1)≠0
2
x+1≠0
1≠−2
x
x≠0
16 lut 14:36
J: a
2 + 1 ≠ 0 , dla każdego a
16 lut 14:38
Lala: już widze że się machnęłam w ostatniej linice x∊R, bo tu będzie brak rozwiazań?
16 lut 14:38
Lala: ok, dzięki
16 lut 14:39