Ciężkie równanie wykładnicze
MagicznyStefan: (√3+√8)x+(√3−√8)x=6
Męczę się z tym już dłuższą chwilę i nic mi nie wychodzi.
16 lut 14:00
ICSP: Wystarczy zauważyć następującą równość :
| | 1 | |
(√3 − √8)x = |
| |
| | (√3 + √8)x | |
16 lut 14:01
MagicznyStefan: Ok postaram się to zauważyć, na razie jeszcze tego nie widzę
16 lut 14:09
5-latek: | | 1 | |
no to postaraj sie usunac niewymiernosc z mianownia z tego |
| i co zobaczysz |
| | 2+√3 | |
16 lut 14:15
MagicznyStefan: Mógłbym prosić o pokazanie mi tego zauważenia krok po kroku, bo podanie mi co mam zauważyć nie
pomogło mi tak jakbym chciał
16 lut 14:33
PW: | | (3−√8)(3+√8) | | 32 − (√8)2 | | 8 − 8 | |
3−√8 = |
| = |
| = |
| = |
| | 3+√8 | | 3+√8 | | 3+√8 | |
Wobec tego
Problem polega więc na tym, żeby znaleźć rozwiązania równania
i "przymierzyć" je do liczby (
√3+√8)
x
17 lut 09:08