Ciag arytmetyczny
Wiolcia: Witam mam prozbę nie jak ktoś mozesz wyjaśni mi o co chodzi ...
W ciagu ary .. a1=3 oraz a20 = 7 . Wtedy suma s20 =a1+a2 + .. + a19+ a20 ( to jest
20 tylko nie wiem czemu nie chce sie wstawić zero na doł ) jest równa ?
16 lut 13:52
16 lut 13:56
5-latek: Wzor na sume n poczatkowych wyrazoe w ciagu arytmertcznym jest taki
Masz tak a
1=3 a
n=a
20=7 i n=20 bo masz do policzenia sume 20 wyrazow
| | a1+a20 | | 3+7 | |
S20= |
| *n= |
| *20= policz |
| | 2 | | 2 | |
16 lut 13:57
Wiolcia: NO to mi wyszło 100
jak miło
16 lut 13:59
5-latek: No masz potwierdzenie z dwoch zrodel
16 lut 14:03
Wiolcia: A jak mam taki ciąg arytmetyczny (an) jest określony wzorem
an = −2n+1 dla n >( i kreską na dole jakos nie mogę zrobić )1 . róznica tego ciągu jest rowna
?
16 lut 14:11
J: Oblicz różnicę: r = an+1 − an
16 lut 14:13