wyznacz wzór i naszkicuj wykres funkcji wykladniczej y=a^x jezeli przechodzi on
michal: wyznacz wzór i naszkicuj wykres funkcji wykladniczej y=ax jezeli przechodzi on przez punkt P.
p(5/2,32)
25 paź 20:11
grabcia:
32 =
√a5 / ()
2
1024 = a
5
4
5=a
5
a = 4
y = 4
x taki jest wzór funkcji poradzisz sobie z rysowaniem
25 paź 20:57
Kamila: Wyznacz wzór f wykładniczej f(x)=ax, jeśli do jej wykresu należy p(−1,3)
12 maj 14:52
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
3 =a−1 ⇔ 3 = |
| ⇔ a = |
| |
| | a | | 3 | |
12 maj 14:55
a7: f(x)=ax czyli y=ax P=(−1,3) czyli y=3 x=−1 3=a−1 zastanawiamy się jaką
liczbę trzeba podnieść do minus pierwszej żeby było 3 i jest to jedna trzecia czyli a=1/3
czyli nasz szukany wzór funkcji to y=(13)x czyli inaczej f(x)=(13)x
13 maj 00:52