funkcja wymierna
kojot: | | 3 | |
1.Miejscem zerowym funkcji f(X)= |
| −k jest liczba 3/2. Podaj wzór funkcji f i naszkicuj jej |
| | x | |
wykres.
| | a | |
2. Do wykresu funkcji f(x)= |
| nalezy punkt P(−5, −1/2) |
| | x+2 | |
| | −1 | |
a)oblicz f |
| i f (√3+1) w tym zadaniu w obliczyłam już parametr a, który równa się |
| | 2 | |
3.Wyznacz dziedzinę wyrażenia, a następnie je uprość. Oblicz wartośc wyrażenia dla x=−1
| | x2−2x+1 | |
a) |
| dziedzinę obliczyłam, wartośc wyrażenia również. nie potrafię uprościć |
| | x3−1 | |
tego wyrażenia.
| | x2+2x−8 | |
b) |
| w tym przykładzie mam problem z dziedziną i uproszczeniem wyrażenia. |
| | x2−4x+4 | |
16 lut 13:15
J: | | 3 | | 3 | |
Ad1) 0 = |
| − k ⇔ k = 2 , czyli f(x) = |
| − 2 |
| | | | x | |
| | 3 | |
Rysujesz wykres funkcji f(x) = |
| i przesuwasz o 2 w dół. |
| | x | |
16 lut 13:28
Cash18: 3.
a) x2 − 2x +1 wyliczamy delte i pierwiastki i równanie kwadratowe zapisujemy w postaci
iloczynowej
Δ=4−4=0 x=1 czyli możemy to zapisać jako (x−1)2. Dolną cześć rozbijamy za pomoca wzoru
skróconego mnożenia (x−1)2(x−1)(x2 + x +1) i skracamy i wychodzi nam x−1/X2 + x +1
b) 1 row kwadratowe Δ=4+32 = 36 a x1= −4 x2= 2. 2 row kwadratowe Δ=16=16=0 x0=2 czyli robimy
analogicznie jak w a i po uproszczeniu wychodzi x+4x−2
Dziedzina wynosi R oprócz 2 bo wtedy w mianowniku byloby 0.
16 lut 13:31
J: Ad3)
| | (x−1)2 | | x−1 | |
a) .. = |
| = |
| |
| | (x−1)(x2 + x + 1) | | x2 +x + 1 | |
16 lut 13:31
5-latek: 3a) x
3−1= wzor a
3−b
3= (a−b)(a
2+ab+b
2) gdzie a=x i b=1
wiec x
3−1= (x−1)(x
2+x+1) to powiedz jak wyznaczylas dziedzine skoro nie potrafisz uproscic
tego wyrazenia
x
2−2x+1 to jesli nie widzisz wzoru skroconego mnozeia (a−b)
2=a
2−2ab+b
2 czyli =(x−1)
2
to licz delte i napisz postac iloczynowa tego rownania .
W przykladzie b masz tez ten sam wzor (a−b)
2 tylko trzeba go zobaczyc (a to przez cwiczenia )
bedzie x
2−4x+4=(x−2)
2 jesli nie widzisz to x
2−4x+4 =0 delta = 4
2−4*4=0 wiec
| | −b | | 4 | |
pierwiastek podwojny x0= |
| = |
| =2 wiec postac iloczynowa jest taka |
| | 2a | | 2 | |
y=a(x−x
0)
2 czyli y=(x−2)
2
czyli dziedzina to R\{2}
Licznik x
2+2x−8 weic delta =4+32=36 to
√36=6 wiec x
1= −4 i x
2=2
wiec postac iloczynowa tego rownania jest taka x
2+2x−8=(x+4)(x−2)
| | (x+4)(x−2) | | x+4 | |
Teraz |
| = |
| |
| | (x−2)2 | | x−2 | |
16 lut 13:34
5-latek: To nie potrzebnie pisalem bo nie bylo waszych wpisow jak pisalem
16 lut 13:39
kojot: Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc! Jesteście wielcy!
16 lut 13:58
5-latek: Ja owszem bo waze teraz 102kg
16 lut 14:01