ciąg arytmetyczny
białyy: Rowerzysta w ciągu pierwszej godziny przejechał 18km a w ciagu kazdej nastepnej godziny
odcinek o 0,8km krótszy od poprzedniego .w ciągu ostatniej godziny przejechał 14 km .Ile czasu
trwała podróż? Ile kilometrów przejechał rowerzysta
16 lut 12:34
Uczę się: każdy wyraz to jedna godzina:
a
1−pierwsza godzina
a
2−druga
ze wzoru na c. arytmetyczny: wyznacz n
a
n=14
a
1=18
r=−0,8
a
n=a
1+(n−1)r
14=18+(n−1)(−0,8)
.......
mając n wyliczasz sume początkowych n wyrazów
Odp: Podróż trwała n godzin. Rowerzysta przejechał S
n km.
16 lut 12:49