nierówność wielomianowa
Makados: mógłby ktos mi pomóc rozwiązać tą nierównosć?
x3+2x2−1>0
25 paź 20:00
25 paź 20:05
Makados: tylko że jak tu wyciągnę x przed nawias to zostanie mi jeszcze 1 i nie wiem co z nią zrobić
25 paź 20:18
:-)TO TYLKO JA: t=x2
t2+2t−1=0
25 paź 20:26
:-)TO TYLKO JA: źle
25 paź 20:26
Eta:
x
3 +x
2 +x
2 −1>0
x
2( x +1) +( x +1)(x −1)>0
( x +1)( x
2 +x −1)>0 Δ= 5
√Δ=
√5
| | −1+√5 | | −1−√5 | |
x1= −1 v x2 = |
| ..... v x3 = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
+ + + +
−−−−−−−x
3−−−−−−−−−−−−−(−1)−−−−−−−−−−−−−−x
2−−−−−−−−−−> x
− − − − −
odp:
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
x€ ( |
| , −1) U ( |
| , ∞)
|
| | 2 | | 2 | |
25 paź 20:36
Mateusz: Jak wyciągniesz x przed nawias to otrzymasz wyrazenie x(x2 +2x−1) >0 rozwiązujesz równanie
kwadratowe w nawiasie czyli wyznaczasz pierwiastki pamiętając o całym wyrazeniu i rysujesz
wykres na osi liczbowej czyli zaznaczasz miejsca zerowe i pamiętamy przy tym o następujących
regułach Wykres zaczynamy rysowac z prawej strony od dołu lub do góry:
dół(współczynnik przy najwyższej potędze zmiennej jest ujemny an<0)
góra(współczynnik przy najwyższej potędze zmiennej jest dodatni an>0)
Jezeli pierwiastek jest parzystokrotny (2,4,6 etc.) to wykres nie przecina osi tylko się od w
danym punkcie odbija.
Jezeli pierwiastek jest nieparzystokrotny(1,3,5,7,9 etc.) to wykres przecina oś
czyli podsumujmy te dwie ostatnie reguły
gdy pierwiastek jest parzystokrotny wykres nie przechodzi na drugą stronę osi OX czyli odbija
się od niej
gdy pierwiastek jest nieparzystokrotny to wykres przechodzi na drugą stronę osi OX
25 paź 20:38
Mateusz: sory nie x tylko x2 i nie bedzie wtedy równania kwadratowego tylko od razu otrzymasz
rozwiązanie
25 paź 20:40
Mateusz: a nie jednak bedzie tylko sie pomyliłem
25 paź 20:41
Raf: Mateusz Mi się wydaje że nie można wyciągnąć x przed nawias tak jak napisałeś
" x(x
2 +2x−1) >0 " , bo co jak chcesz wyciągnąć x z −1

teraz jak to w odwrotna stronę
pomnożysz to ci wyjdzie x
3+2x−x > 0
Tak ja to widzę

25 paź 20:52
Mateusz: Wiem napisałem wyzej pospieszyłem sie za bardzo
25 paź 20:53
Eta:
Podałam Wam już rozwiązanie

Nie bardzo wiem ?...co jeszcze "kombinujecie"
25 paź 20:54
Raf: Spoko
25 paź 20:55
Eta:
25 paź 20:56
Makados: dziękuję bardzo
25 paź 21:21