pochodne
mm: Mam rozwiązać coś takiego
| | −23x | | 2 | |
y= |
| + ln |
| − arcsin3x4 |
| | e−2x | | x3 | |
oto moje rozwiązanie może ktoś rzucić okiem? (pewnie dałoby rade coś jeszcze uporządkować)
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=14kw58x&s=8#.UwCSZ4X8YcI
potrzebowałbym pomocy jeszcze z tymi przykładami
1. y= (sinx)
lnx4
2. y= (2x)
arctgx
16 lut 11:30
mm: oceni ktoś?
16 lut 13:03
mm: pomooocy
16 lut 13:57
mm: heeeelp
16 lut 16:05
mm: tą pierwszą mam rozwiązaną poprawioną potrzebuje tylko nr 1 i 2
16 lut 16:48
mm: nikt nie zrobi?
17 lut 08:10
ICSP: a próbowałeś skorzystać z tego, że :
(sinx)ln(x4) = e[ln(x4) * ln(sinx)]
analogicznie 2
17 lut 08:26
mm: czyli będzie (2x)arctgx=e[arctgx*arctg(2x)]
17 lut 09:24
wredulus_pospolitus:
nie

hehe .... przypominał mi się 'żarcik' odnośnie "przewróconej 5"
17 lut 09:27
wredulus_pospolitus:
ab = eln (ab) = eb*lna <−−− z takiego przekształcenia korzystasz
17 lut 09:27
J: .. = eln2x*arctgx
17 lut 09:29
wredulus_pospolitus:
a co do samego zadania ... tam w liczniku masz (−2)
3x czy też −(2)
3x
17 lut 09:29
wredulus_pospolitus:
no i dalej ... przekształć tą pochodną ... zapisz to 'ładniej' i przede wszystkim −−− pisz
nawiasy gdy to potrzebne, a nie idziesz na 'oszczędność'
17 lut 09:30
wredulus_pospolitus:
2.
| | 2 | |
ile wynosi ( |
| )'  bo NA PEWNO nie to co napisałeś/−aś |
| | x3 | |
17 lut 09:32
mm: to już stare dzieje, ta fotka jest nieaktualna
17 lut 09:34
wredulus_pospolitus:
ciesze się, że nieaktualna ... bo gdyby to było w takie postaci przeze mnie sprawdzane, byłaby
1/4 pkt
17 lut 09:35
mm: rozwiązanie tej z sin dobrze?
eln(x4)*lnsinx
17 lut 10:02
wredulus_pospolitus:
ale to co napisałeś/−aś to co to właściwie jest

pochodna

czy przekształcenie (ktore
robimy by widzieć jak policzyć pochodną)
17 lut 10:33