Proszę mi to wytłumaczyć bo nie rozumiem
??: Funkcja f(x)=x2−4x+1 jest rosnąca w przedziale?
16 lut 11:29
daras: jest
16 lut 11:31
daras: od wierzchołka do ∞
16 lut 11:31
J: | | −b | | 4 | |
Wykresem jest parabola skierowana do góry. Rośnie od punktu x = |
| = |
| = 2 do |
| | 2a | | 2 | |
plus nieskończoności, czyli w przedziale : (2,+
∞). Punkt x = 2 to odcięta wierzchołka
paraboli.
16 lut 11:36
??: Możę tak od początku, co mam z tego wyliczyć

p czy q
16 lut 11:39
5-latek:

To jest wykres tej funkcji . Zobacz dla jakich x
ow ta funkcja jest rosnaca
Wiec wyznacz wsporzedna x
w wierrzcholka i po sprawie
16 lut 11:39
??: Obliczyłem wierzchołek p skąd mam teraz wiedzieć że f−cja rośnie od 2 do nieskończoność a nie
od − niesk do 2
16 lut 11:44
??: Obliczyłem wierzchołek p skąd mam teraz wiedzieć że f−cja rośnie od 2 do nieskończoność a nie
od − niesk do 2
16 lut 11:44
J: Przecież widzisz na wykresie ,że rośnie w (2,+∞). Nie okresla się przedziału (+∞,2)
16 lut 11:52
5-latek: Przeciez to widac na wykresie ze od od 2 do ∞ wykres sie wznosi do gory czyli funkcja rosnie
Poza tym wlasnosc funkcji ze funkcja jest rosnaca gdy dla wieksxego argumentu wartosc funkcji
jest wieksza
MOzesz to sobie policzyc ale zobacz na wykres np dla x=5 y=1 dla x=6 to y jest wiekszy
niz 1
16 lut 11:53
5-latek: Witaj
J 
Ciezko to idzie
16 lut 11:54
J: Cześć "5−latek"

Jak ktoś nie ma pojęcia, co to znaczy funkcja rosnąca.
16 lut 11:56
daras: ? ? czy ty w ogóle wiesz co to znaczy, że coś rośnie

weź to najpierw ogarnij
16 lut 12:00