równanie trygonometryczne
vital: czy ktoś mógłby mi napisać jak rozwiązać ten przykład?
2sin
23x+cos3x−2=0
ja to zrobiłem tak, ale nie wyszło:
3x=α ⋀ sin
2α=1−cos
2α, więc 2(1−sin
2α)+cosα−2=0 => 2−2cos
2α+cosα−2=0
−2cos
2α+cosα=0, czyli −2cos
23x+cos3x=0 ⋀ cos3x=t, więc −2t
2+t=0
| | 1 | |
t(−2t+1)=0, t=0 ⋁ 2t=1, więc cos3x=0 ⋁cos3x= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
3x=α, więc cosα1=0 lub cosα2= |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
α1= |
| lub α2= |
| (nie wpisywałem tu nic o okresie funkcji, bo mi kąt nie |
| | 2 | | 6 | |
wyszedł, ale wynik poprawny powinien być taki:
| | π | | kπ | | π | | 2kπ | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| |
| | 6 | | 3 | | 9 | | 3 | |
16 lut 10:55
AS:
Przyjmij,że sin2(3x) = 1 − cos2(3x) i podstaw cos(3x) = t
16 lut 11:01
Bizon:
... bo kombinujesz jak koń pod górę z tymi podstawieniami
16 lut 11:11
vital: podstawiłem i wyszło mi tak:
2[1−cos2α(3x)]+cos3x−2=0, nie wiem czy to dobrze podstawiłem i czy dobrze wymnażam dalej
2−2cos2(3x)+cos(3x)−2=0, więc −2cos2(3x)+cos(3x)=0 i t=cos(3x), więc
−2t2+t=0 czyli to co wcześniej otrzymałem i mi nie wyszło
16 lut 11:16
vital: no to ktoś mógłby mi pokazać prostszy sposób?
16 lut 11:16
Bizon:
2−2cos
23x+cos3x−2=0
2cos
23x−cos3x=0
cos3x(2cos3x−1)=0
| | kπ | |
1) cos3x=0 ⇒ 3x=π/2+kπ ⇒ x=π/6+ |
| |
| | 3 | |
2) cos3x=1/2 ⇒ 3x=−π/3+2kπ lub 3x=π/3+2kπ
x=− π/9+2kπ/3 lub x=π/9+2kπ/3
16 lut 11:37
vital: dziękuję. przyznaję, że trochę tam na mieszałem
16 lut 14:02
Bizon:
... a tak szczerze ... to rozumiesz ten punkt 1)

−
16 lut 14:25