Geometria
Blue: Punkty A(2,3) i B(4,−1) sa dwoma kolejnymi wierzcholkami kwadratu ABCD. Wyznacz wpolrzedne
pozostalych wierzcholkow tego kwadratu.
Wiem jak to liczyć (tzn. tak mi się wydaje) Robię tak
1.liczę odległość między prostymi (wychodzi √10).
2. znajduję równanie prostej przechodzącej przez punkty a ib.
3. znajduje równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącą przez punkt A
4. znajduje równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącą przez punkt B
5. teraz znajduję ze wzoru na odległość punktów od siebie współrzędne punktów C i D
D mi wychodzi, ale przy punkcie C delta mi wychodzi 32 i coś się nie zgadza:C
Mógłby ktoś to wyliczyć tym sposobem co ja, bo liczę 3 raz i nie wiem, gdzie popełniam błąd ;c
16 lut 02:36
ICSP:

1. |AB| = 2
√5
2. Oznaczam tą prostą jako l : −2x + 7
| | 1 | |
3. Prosta prostopadła przechodząca przez punkt A, oznaczam jako k : y = |
| x + 2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
4. Prosta prostopadła przechodząca przez punkt A, oznaczam jako k1 : y = |
| x − 3 |
| | 2 | |
5. tego pkt niestety nie rozumiem, wzór na odległość dwóch punktów od siebie ?
Nie jestem w 100% pewien ale chyba chodzi o coś takiego.
Ustalmy pkt C tak aby był wierzchołkiem naprzeciw wierzchołka A. Zatem C(x
c ; y
c ) ∊ k
1 mamy
:
| | 1 | | 1 | |
yc = |
| xc − 3, czyli C(xc ; |
| xc − 3) |
| | 2 | | 2 | |
Wstawiając do do wzoru na długość odcinka :
| | 1 | |
2√5 = √ (4 − xc)2 + (2 − |
| xc)2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
20 = 16 − 8xc + xc2 + 4 − 2xc + |
| xc2 |
| | 4 | |
5x
c2 − 40x
c = 0
x
c = 0 v x
c = 8
C
1(0 ; −3) v C
2(8 ; 1)
| | 1 | |
Teraz analogiczna operacja z pkt D(xd ; |
| xd + 2 ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
√20 = √ (2 − xd)2 + (1 − |
| xd)2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
20 = 4 − 4xd + xd2 + 1 − xd + |
| xd2 |
| | 4 | |
5x
d2 − 20x
d − 60 = 0
x
d2 − 4x
d − 12 = 0
x
d = −2 v x
d = 6
D
1(−2; 1) v D
2(6 ; 5)
16 lut 04:03
Blue: Już zauważyłam swój błąd, pomyliłam jedną cyferkę hehe
16 lut 05:12