sprawdz, czy liczba jest wymierna:
Estrella: sprawdz, czy liczba jest wymierna:
sin35 − cos55
16 lut 00:24
Eta:
cos55o= sin35o
16 lut 00:25
5-latek: cos 55 czemu sie rowna ?
Zobacz na wzory redukcyjne
16 lut 00:26
Estrella: no wlasnie
16 lut 00:27
5-latek: Co no wlasnie ?
16 lut 00:27
Estrella: nwm co z tym zrobic, pomozecie?
16 lut 00:28
Eta:
sin35o−sin35o= ? ile? wiesz?
16 lut 00:28
Estrella: no wlasnie, mialam na mysli, ze siew z tb zgadzam
16 lut 00:28
Estrella: nie i dlatego pytam
16 lut 00:29
Eta:

−

= ile?
16 lut 00:29
Estrella: tzn powinno wyjsc 0, ale jak sb podstawie z tablic, to nie wycodzi czyste zero, tylko 0, ....
wiec zapewne to trzeba zrobic z wzorow redukcyjnyc, ale nie mam pojecia jak
16 lut 00:30
5-latek: A ile to jest np 1−1= lub 100−100= ?
16 lut 00:30
Estrella: tylko ze tam jest cos 55, a nie sin35, skad takie cos sie wzielo
16 lut 00:30
Saizou : ale podstawiasz wartości przybliżone a nie dokładne i dlatego ci wychodzi 0. coś tam
16 lut 00:31
Estrella: wiem ile to jest 1−1, 100−100, i tak dalej, ale ja mam inne wyrazenie do policzenia
16 lut 00:31
16 lut 00:32
Estrella: nie wiedzialam, myslalam, ze musi byc dokladnie
16 lut 00:32
Eta:
to samo − to samo =0
16 lut 00:32
Estrella: to ze a takie wzory to ja wiem, tylko ktory tu zostal zastosowany to juz nie....
16 lut 00:33
Saizou : sin35 − cos55=x
cos55=cos(90−35)=sin35 wzór cos(90−α)=sinα, zatem
x=sin35−sin35=0
16 lut 00:33
5-latek: np sin35=sin(90−55)=cos55
16 lut 00:33
Estrella: wiem Eta, ale nie o to mi chodzi, chce zebyscie mi pokazali, wzor redukcyjny z korego
korzystacie, czyli jak to liczycie
16 lut 00:34
Estrella: dzieki Saizou

o to mi caly czas chodzilo
16 lut 00:35
Eta:
| | a | | a | |
sin35o = |
| i cos55o= |
| ⇒ cos55o= sin35o |
| | c | | c | |
sin35
o−cos55
o= sin35
o−sin35
o=
0∊W
16 lut 00:35
Estrella: a w tym drugim wyrazeniu jak bd:
16 lut 00:35
Estrella: (4*sin30 * cos60 − tg45)/(sin15+cos75)=
16 lut 00:37
Eta:
| | 0 | |
| = |
| = 0 |
| sin15o+cos75o | | sin15o+cos15o | |
16 lut 00:41
Estrella: a tam na dole w mianowniku, nie ma bledu
16 lut 00:43
Estrella: mam na mysli, ze powinno byc sin15+sin15
16 lut 00:44
Eta:
tak ma być cos75o
16 lut 00:49
Estrella: tak czy inaczej, dzieki
16 lut 00:50
Estrella: Eta

i inni, ktorzy tez probowali pomoc i w mniejszym lub wiekszym stopniu im sie to udalo,
dobranoc
16 lut 00:51
Eta:
16 lut 00:52