fkcja liniowa
kwiatuszek: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez pkt P(−3,−1) i prostopadłej do l
l:y=−6
wiem jak to się robi... tylko pytanie. czym będzie to −6? a czy b?
16 lut 00:05
bezendu: Napisz jak zrobiłeś
16 lut 00:05
kwiatuszek: proszę, powiedz mi tylko gdzie to −6 podstawić
16 lut 00:06
kwiatuszek: nie, jednak nie wiem jak to zrobić
16 lut 00:09
5-latek:
16 lut 00:10
bezendu:
16 lut 00:10
kwiatuszek: tak, ale chodzi mi o to jak to rozwiązać... narysować to i ja umiem. nie wiem po prostu co
podstawić gdzie do wzoru
16 lut 00:11
kwiatuszek: ile tu wynosi 'a' a ile 'b'?
16 lut 00:15
5-latek: Jaka to jest funkcja y=−6?
Wiec ile wynosi a i b jesli wzor funkcji liniowej jest postaci y=ax+b ?
16 lut 00:17
kwiatuszek: no a=0 a b = −6.... ale nie wychodzi mi to
16 lut 00:18
kwiatuszek: i to jest f stała
16 lut 00:18
Uczę się: P=(−3,−1)
x y
b=−6
y=ax+b
−1=−3a−6
3a=−6+1
?
16 lut 00:23
kwiatuszek: no nie... musi wyjść x=−3
16 lut 00:25
Marcin: No i tyle wyjdzie
16 lut 00:31
kwiatuszek: ale jak to obliczyc?

proszę pomóżcie
16 lut 00:32
Bogdan:
prosta k1: A1x + B1y + C1 = 0
prosta k2: A2x + B2y + C2 = 0
Warunek prostopadłości: k1 ⊥ k2 ⇔ A1A2 + B1B2 = 0
W tym zadaniu:
k1: y + 6 = 0, A1 = 0, B1 = 1, C1 = 6
k2: A2x + B2y + C2 = 0 i P(−3, −1)∊k2, −3A2 − B2 + C2 = 0
k1 ⊥ k2 ⇔ 0*A2 + 1*B2 = 0 ⇒ B2 = 0, −3A2 + C2 = 0 ⇒ C2 = 3A2
dla B2 = 0 i C2 = 3A2 k2: A2x + 3A2 = 0 ⇒ x = −3 i Aa≠0
Odp.: x = −3
Najprościej jednaj jest od razu zauważyć, że prosta prostopadła do prostej y = −6
i przechodząca przez punkt (−3, 1) ma równanie x = −3.
16 lut 00:33
kwiatuszek: dziękuję! <3
16 lut 00:36
kwiatuszek: ech...tylko nie rozumiem tych oznaczeń a1, a2 itd...
16 lut 00:40