ciągi
Uczę się: Suma trzeciego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 20, suma kwadratów tych
wyrazów jest równa 328. Wyznacz ogólny wyraz tego ciągu.
a3+a7=20
a32+a72=328
proszę mnie naprowadzić co dalej mam zrobić bym wyliczył ten wyraz. a1 czy r? czy muszę to i
to?
15 lut 23:05
5-latek: Musisz i a1 i r bo wzor jest taki an=a1+(n−1)r
Mozna to zrobic roznie ale np tak
a1+2r+a1+6r=20
(a1+2r)2+(a1+6r)2=328
15 lut 23:10
bezendu:
a1+2r+a1+6r=20⇒a1=10−4r
(10−4r+2r)2+(10−4r+6r)2=328
(10−2r)2+(10+2r)2=328
dokończ
15 lut 23:13
Uczę się: Ok wyszło mi:
U
i teraz wyraz ogólny tego ciągu to podstawić tak:
a
n=26+(n−1)(−4)
U
a
n=−6+(n−1)4
15 lut 23:20
bezendu: Nie wiesz jak wyznaczyć wzór ogólny ciągu
an=a1+(n−1)*r
an=26+(n−1)*(−4) lub
an=−6+(n−1)*4
15 lut 23:21
Uczę się: przeciez to napisałem i pytam czy dobrze
15 lut 23:28
5-latek: Skoro takie wyniki wyszly to dobrze
Natomiast zauwaz taka rzecz ze mozna to rozpisac inaczej np tak
Wiemy ze a7=a3+4r
to a3+a3+4r=20 to 2a3+4r=20 to a3= 10−2r
podstawiamy do drugiego rownania i mamy
(10−2r)2+(10+2r)2=338
Wyliczysz z tego r i potem a3 a1 to juz latwo wyliczyc z a3= a1+2r
i potem wyraz an
15 lut 23:46
bezendu:
5−latek a widziałeś mój wpis ? Napisałem mu to samo.
15 lut 23:47
Uczę się: dzięki
15 lut 23:51
bezendu: nie ma sprawy.
15 lut 23:52
5-latek:
15 lut 23:54