matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie dla maturzystów
th:
Wykaż,że odległość dwóch prostych równoległych Ax+By+C
1
=0 i Ax+By+C
2
=0
|C
2
−C
1
|
jest równa
√
A
2
+B
2
15 lut 21:25
pigor:
... no to może np. tak : dane są dwie proste równoległe k: Ax+By+C
1
=0 i l: Ax+By+C
2
=0 , A≠0, B≠0, oraz dowolny punkt P=(0,−
C
1
B
)∊k, to
|A*0+B*(−
C
1
B
)+C
2
d=d(k,l)= d(P,l)=
=
√
A
2
+B
2
|−C
1
+C
2
|
|C
2
−C
1
|
=
=
c.n.w. . ...
√
A
2
+B
2
√
A
2
+B
2
25 lut 14:02