Pazdro
Radek:
W trapezie równoramiennym ABCD w którym AB||CD oraz |AB|=2a i |CD|=a a przekatna AC zawiera się
w dwusiecznej kata DAB. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkat ABC
?
15 lut 19:28
Eta:
ok
15 lut 19:49
Radek: Dziękuję, że Pani sprawdziła
15 lut 19:52
Eta:
Ciekawa jestem jak rozwiązywałeś to zadanie

Ja mam bardzo prosty sposób, może i też
15 lut 19:54
Radek:
Skoro dwusieczna kata zawiera się w przekątnej to tójkat ABC ma kąty 30,60,90
i potem z tw sinusów wyliczyłem każdy bok
| | 2P | |
a potem ze wzoru r= |
| policzyłem r |
| | a+b+c | |
15 lut 19:55
Eta:
| | a√3+a−2a | | 1 | |
r= |
| = |
| a(√3−1) [j] |
| | 2 | | 2 | |
15 lut 20:05
Radek:
Pani reprezentuję wyższą ligę

Dziękuję i Pozdrawiam
15 lut 20:07
Eta:
15 lut 20:09