zadanko
mc60: Proszę o pomoc.

Przedstaw liczbę
125
√5
_____
3√25
w postaci potęgi liczby 5 o wykładniku wymiernym.
25 paź 18:42
Helpme/Ergo: pomagam
25 paź 19:04
Helpme/Ergo: eh nie moge z tym zapisem
25 paź 19:13
mc60: też nadal próbuję coś z tego wyczarować...
25 paź 19:16
Helpme/Ergo: | | 1 | | 1 | |
licznik: 53 * 5 |
| to jest 5 do 3 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 2 | |
zatem odejmujemy gdyz mamy dzielenie poteg o tych samych podstawach: 3 |
| − |
| =3 |
| | 2 | | 3 | |
czyli 5
3=125
25 paź 19:17
mc60: może jest ktoś bardziej wprawiony w tych zadankach?
25 paź 19:17
Helpme/Ergo: zzgadza sie wynik?
25 paź 19:17
Helpme/Ergo: jesli wynik sie zgadza i czegos nie rozumiesz to pytaj
25 paź 19:20
mc60: Nie wiem czy się zgadza, bo nie mam nigdzie wyniku

rozumiem Twoje rozwiązanie... mam
nadzieję, że jest poprawne
25 paź 19:23
Helpme/Ergo: musi byc poprawne
25 paź 19:23
at: 125=5
3
√5=5
12
3√25=
3√52=5
23
| 53*512 | | 53,5 | |
| = |
| =5176 |
| 523 | | 523 | |
o to chodzi?
25 paź 19:23
at: Helpme/Ergo: odejmij sobie jeszcze raz 3,5−2/3

to nie jest 3 chyba... tutaj widze jedyny
błąd, reszta w porządku. odpowiedzią jest raczej 5 do potęgi siedemnaście szóstych pozdrawiam
25 paź 19:26
mc60: no tak ... jednak 5
17/6 . Wielkie dzięki wszystkim
25 paź 19:28