Prawdopodobieństwo
Marceli: a)Ile jest wszystkich różnych liczb trzycyfrowych zapisanych za pomocą jednej cyfry parzystej
i dwóch nieparzystych?
b) Na ile sposobów można ustawić w szeregu pięciu chłopców i cztery dziewczynki tak, aby
żadnych dwóch chłopców nie stało obok siebie?
15 lut 19:18
Aga: a) 5*5*5*3 − 1*5*5 = 350
5 parzystych
5 nieparzystych
i odejmujemy liczby które maja 0 na poczatku
15 lut 19:38
Aga: b) 5! * 4! * 2 , chyba
15 lut 19:41
Marceli: A możesz jakoś to rozpisać?
15 lut 19:49
Aga1.: aMi wyszła inaczej
ppn 4*4*5 (na pierwsze miejsce wybieramy jedną parzystą oprócz 0, na drugie miejsce jedną z 4,
bo nie możemy wykorzystać tej, którą wpisaliśmy na początku, na trzecie miejsce wybieramy
nieparzystą (jedną z 5)
pnp 4*5*4
npp 5*5*4
2*4*4*5+5*5*4=160+100=260
b)
cdcdcdcdc
Myślę, że 5!*4!
15 lut 20:17