pazdro
Radek:
Wykaż, że jeśli a2+b2+c2+=ab+bc+ac to a=b=c
a2+b2+c2=ab+bc+ac /*2
2a2+2b2+2c2=2ab+2bc+2ac
a2−2ab+b2+b2−2ab+c2+a2−2ac+c2=0
(a−b)22+(b−c)2+(a−c)2=0
a=b lub b=c lub a=c
a=b=c
C.N.W
15 lut 19:07
Piotr 10: zamiast spójnika lub powinno być 'i''
15 lut 19:08
Radek:
Czemu i ?
15 lut 19:08
Piotr 10: Bo te trzy wyrażenia muszą być równe zero, bo dałeś
a−b=0 lub b−c=0 lub a−c=0
z tego wynika, że, np b−c=0 zaś a−b≠0 oraz a−c≠0, czyli otrzymasz sprzeczność
15 lut 19:09
PW: Wszystkie trzy składniki muszą być zerami − pierwszy i drugi i trzeci
15 lut 19:10
Piotr 10: Wszystkie te wyrażenia muszą być równe zero, czyli spójnik ''i''
15 lut 19:10
Radek: Dzięki
15 lut 19:12