wielomiany - rozkład
c--: przedstaw wielomian W(x) = x4 +2x3 +5x2 +4x+3 w postaci iloczynu dwóch wielomianów stopnia
drugiego o wspolczynnikach calkowitych dodatnich
15 lut 18:37
bezendu:
Ten wielomian nie ma pierwiastków.
W(x)=(x2+x+1)(x2+x+3)
15 lut 18:41
Bizon:
(x
2+ax+1)(x
2+bx+3)=x
4+bx
3+3x
2+ax
3+abx
2+3ax+x
2+bx+3=
x
4+(a+b)x
3+(3+ab+1)x
2+(3a+b)x+3
... przyrównuj i licz −
15 lut 18:45
ICSP: a ja zmienię polecenie z przedstaw na rozwiąż równanie w(x) = 0 wtedy mamy
x4 + 2x3 + 5x2 + 4x + 3 = 0
x4 + 2x3 = − 5x2 −4x − 3 = 0
x4 + 2x3 + x2 = −4x2 − 4x − 3
(x2 + x)2 = −4x2 − 4x − 3
(x2 + x + y)2 = (2y−4)x2 +(2y−4)x − 3 + y2
Chcę teraz zawinąć prawą stronę do kwadratu sumy/różnicy. Wystarczy zatem aby Δ = 0
Δ = (2y−4)2 − 4(2y−4) *(y2 − 3) = (2y−4) * [2y − 4 − 4y2 + 12]
Δ = 0 dla np y = 2 (tyle wystarczy)
mamy :
(x2 + x + y)2 = (2y−4)x2 +(2y−4)x − 3 + y2 dla y = 2
(x2 + x + 2)2 = 0x2 + 0x − 3 + 4
(x2 + x + 2)2 − 12 = 0
(x2 + x + 2 − 1)(x2 + x + 2 + 1) = 0
(x2 + x + 1)(x2 + x + 3) = 0
zatem w(x) = x4 + 2x3 + 5x2 + 4x + 3 = (x2 + x + 1)(x2 + x + 3)
15 lut 20:01
ICSP: Tą metodą można rozłożyć dowolny wielomian stopnia IV do iloczynu dwóch trójmianów
kwadratowych.
15 lut 20:01